Οι φίλοι μας από την Πολωνία φτάχνουν Χριστουγεννιάτικα στολίδια και μας στέλνουν τις ευχές τους.
Δημοτικό Σχολείο Μαραθοκάμπου
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
Ευχές από τους φίλους μας στην Πολωνία
Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010
Χριστουγεννιάτικο Τραγούδι
Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010
Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
Ανακύκλωση
Βιντεο-παρουσίαση για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης και την ανάγκη διάδοσης της μαζί με τη μείωση κατανάλωσης & επαναχρησιμοποίησης υλικών. Αναφορά και στην ανακύκλωση στον κήπο (βλ. κομποστοποίηση). Οι μαθήτριες της ομάδας εργασίας προτείνουν 4 χειροτεχνίες με άχρηστα υλικά, που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια.
Ετικέτες
Εκπαιδευτικά
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
Γιορτή Πολυτεχνείου 2010
Βίντεο από την γιορτή του σχολείου μας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ετικέτες
Εκδηλώσεις
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
ΓεωγραφίαΤο κλίμα της χώρας είναι κυρίως ηπειρωτικό, με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Εκτός της πρωτεύουσας Τίρανα, με 1.000.000 κατοίκους, άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Δυρράχιο (Durrës), το Ελμπασάν (Elbasan), η Σκόδρα (Shkodër), το Αργυρόκαστρο (Gjirokastër), η Αυλώνα (Vlorë), η Κορυτσά (Korçë), το Κουκές (Kukës), το Φιερι (Fier). |
Από Παντελή Χ.
Ετικέτες
Γεωγραφία,
Εκπαιδευτικά
Μητέρα Τερέζα
Το 1910 γεννήθηκε στα Σκόπια, στην Αλβανία, και το 1928 εισέρχεται στο Τάγμα των αδερφών Λορέττο στην Ιρλανδία.
- 1950 Ιδρύει το τάγμα των Αδελφών του Ελέους στην Καλκούτα και μέχρι το 1960 έχει ανοίξει 25 Οίκους στην Ινδία και συνεχίζει σε 100 χώρες του κόσμου.
- Το 1971 κερδίζει το βραβείο Ειρήνης του Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ και το 1979 κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης. Οι οίκοι της φροντίζουν ετοιμοθάνατους, ναρκομανείς, πόρνες, κακοποιημένες γυναίκες, ορφανά παιδιά, ασθενείς από ΑΙDS.
- Πεθαίνει 5-9-1997 από ανακοπή καρδιάς στην Ινδία.Το ερώτημα είναι αν μέσα στην εποχή της πολυπλοκότητας και της σύγχυσης έχει να πει κάτι σε κείνους που αναζητούν έναν καλύτερο τρόπο ζωής στον 21 αιώνα. Από όσα είπε και έκανε θα μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς να συνδεθούμε με τους ανθρώπους γύρω μας;
Ας δούμε τη δύναμη της Μητέρας Τερέζας σαν ένα σύμβολο έμπρακτης αγάπης, μέσα από τα λόγια και τα έργα της: «Είναι ένα πολύ όμορφο μονοπάτι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να προσευχόμαστε και να αρχίσουμε να αγαπάμε περισσότερο». Αν κοιτάξουμε πίσω από τη δημόσια εικόνα, βλέπουμε ότι η πίστη και η καθαρότητα του σκοπού της μας δίνουν έντονα μαθήματα για τον τρόπο αγάπης, υπηρεσίας και σεβασμού των συνανθρώπων μας, ειδικά εκείνων που είναι φτωχοί και στερημένοι. Η Μητέρα Τερέζα κάνει πράξη τα λόγια της, σε μία από τις μεγαλύτερες, φτωχότερες και πιο μολυσμένες πόλεις της Ασίας.
Το 1946 δέχτηκε το «κάλεσμα» του Θεού να υπηρετήσει τους φτωχότερους των φτωχών και να βοηθήσει έναν άρρωστο και ετοιμοθάνατο που βρήκε στους δρόμους της Καλκούτας. Μεταφέρει την Ιεραποστολική υπηρεσία της από εκείνη της δασκάλας σε υπηρέτριας, ακολουθώντας την πίστη και το όραμά της. Θεωρείται συνδυασμός προσγειωμένης ύπαρξης και υπερβατικής ψυχής. «Η αγιότητα είναι για τον καθένα, είναι ένα απλό καθήκον για όλους». Η ιδέα που εκτιμάται όλο και περισσότερο στη σύγχρονη ζωή είναι η ισορροπία. Το πνευματικό μονοπάτι της μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ισορροπήσουμε τη ζωή με προσευχή και πρακτική δράσης. Αυτή η ισορροπία ανάμεσα στην επίγνωση των μικρών λεπτομερειών στο εδώ και στο τώρα και σε μία μεγαλύτερη, πιο αιώνια θεώρηση, της επιτρέπει να είναι προσιτή, δυνατή, προσγειωμένη αλλά και ενατενιστική και προσευχόμενη.
Αναφερόμενη στον εαυτό της είπε: «Η καταγωγή μου είναι Αλβανική. Η υπηκοότητα μου Ινδική. Είμαι καθολική μοναχή. Όσο για την αποστολή μου ανήκω σε ολόκληρο τον κόσμο». «Έργο μας είναι να ενθαρρύνουμε Χριστιανούς και μη, να κάνουν έργα αγάπης. Και κάθε έργο αγάπης που γίνεται ολόκαρδα, οδηγεί πάντα τους ανθρώπους πιο κοντά στο Θεό».
Οι Αδελφές του Ελέους υπηρετούν κατά μεγάλο μέρος μη χριστιανικές κοινότητες και δεν αναγκάζουν όσους βοηθούν να ασπαστούν τον Καθολικισμό. Τα μέλη του τάγματος παίρνουν όρκο αγνότητας, πενίας, υπακοής και υπηρεσίας στους φτωχότερους των φτωχών. «Είναι αναγκαίο να κάνουμε μικρά πράγματα με μεγάλη αγάπη. Είναι απλό, αλλά όχι εύκολο». «Πεινάμε περισσότερο από έλλειψη αγάπης και εκτίμησης σε αυτό τον κόσμο, παρά από έλλειψη τροφής. Η αγάπη καρπίζει όλες τις εποχές και ο καρπός της είναι προσιτός σε όλους. Αν θέλουμε να ακουστεί ένα μήνυμα αγάπης, πρέπει να βρούμε τρόπο να το στείλουμε. Η λάμπα θα παραμένει αναμμένη και θα φωτίζει, όσο εμείς θα φροντίζουμε να μη σωθεί το λάδι».
Ο ορισμός της πενίας είναι πλατύς, σύμφωνα με τα λόγια της Μητέρας Τερέζας «Ο πεινασμένος και μοναχικός όχι μόνο για τροφή, αλλά και για το Λόγο το Θεού. Ο διψασμένος και αδαής, όχι μόνο για νερό, αλλά για γνώση, γαλήνη, αλήθεια, δικαιοσύνη και αγάπη. Ο γυμνός και δίχως αγάπη, όχι μόνο από ρούχα, αλλά και από ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο ανεπιθύμητος, το αγέννητο παιδί, τα θύματα του ρατσισμού. Ο άστεγος και εγκαταλελειμμένος όχι μόνο από ένα καταφύγιο φτιαγμένο από τούβλα, αλλά και από μία καρδιά που κατανοεί, σκεπάζει, αγαπάει. Ο άρρωστος, ο ετοιμοθάνατος, οι άποροι και αιχμάλωτοι, όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο νου και στο πνεύμα. Όλοι εκείνοι που έχουν χάσει κάθε ελπίδα και πίστη στη ζωή, οι αλκοολικοί και οι ναρκομανείς και όλοι εκείνοι που έχασαν το Θεό (για αυτούς υπήρχε και υπάρχει ο Θεός) και οι οποίοι έχουν χάσει κάθε ελπίδα στη δύναμη και Πνεύματος».
Για να υπηρετήσουμε τους φτωχούς είναι αναγκαίο ένα χάσιμο του Εγώ. «Πώς μπορείς να γνωρίσεις αληθινά τους φτωχούς, αν δε ζεις όπως αυτοί; Αν παραπονεθούν για την τροφή, μπορούμε να τους απαντήσουμε ότι και εμείς τρώμε την ίδια. Όσα περισσότερα έχουμε, τόσα λιγότερα μπορούμε να δώσουμε. Η πενία είναι ένα θαυμάσιο δώρο, γιατί μας χαρίζει ελευθερία, σημαίνει ότι έχουμε λιγότερα εμπόδια προς το Θεό». «Χωρίς το δικό μας πόνο το έργο μας θα ήταν απλώς κοινωνικό». Η αποδοχή του πόνου, όχι με θυσιαστικό τρόπο, αλλά με χαρούμενο πνεύμα και ευδιαθεσία είναι αυτή που φέρνει χαρά στο έργο των μελών του τάγματος». Μας καλεί να βιώσουμε την ευτυχία και τη χαρά που προέρχεται από την προσφορά και την αποδοχή, ζώντας και συμμετέχοντας με δράση.
Το μονοπάτι της αποτελείται από έξι βασικά βήματα: σιωπή, προσευχή, πίστη, αγάπη, υπηρεσία και γαλήνη. Η εξοικείωση με ένα από αυτά θα οδηγήσει κατά φυσικό τρόπο στο άλλο. Αν αφεθεί κάποιος στη φυσική αυτή διαδικασία, αναπόφευκτα και η ζωή κυλάει πιο ομαλά, πιο χαρούμενα και πιο γαλήνια.
* Καρπός της σιωπής είναι η προσευχή
* Καρπός της προσευχής είναι η πίστη
* Καρπός της πίστης είναι η αγάπη
* Καρπός της αγάπης είναι η υπηρεσία
* Καρπός της υπηρεσίας είναι η γαλήνη.
Καρπός της σιωπής είναι η προσευχή
Όλοι πρέπει να βρίσκουμε χρόνο να μένουμε σιωπηλοί και να διαλογιζόμαστε. Να ακούμε το Θεό. Η προσευχή θρέφει τη ψυχή και μας χαρίζει αγνή και καθαρή καρδιά. Κάθε βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο πρέπει να εξετάζετε τη συνείδησή σας. Συγχωρείτε όσους σας έβλαψαν, όπως σας έχουν συγχωρέσει.
Καρπός της προσευχής είναι η πίστη
Ο Θεός υπάρχει παντού και στο καθετί. Υπάρχουν τότες πολλές Θρησκείες και η κάθε μία έχει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του Θεού. Όλοι είμαστε ικανοί για το καλό και το κακό. Δε γεννιόμαστε κακοί: Ο καθένας έχει κάτι καλό μέσα του. Μερικοί το κρύβουν, άλλοι το παραμελούν, αλλά αυτό υπάρχει.
Το να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να πιστέψετε στον εαυτό σας, σημαίνει ότι μπορείτε να γνωρίσετε και να πιστέψετε στο Θεό. Το χθες έχει περάσει και το αύριο δεν έχει έρθει ακόμη, επομένως πρέπει να ζούμε την κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία μας, ώστε όταν μας καλέσει ο Θεός, να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι να πεθάνουμε με καθαρή την καρδιά.
Καρπός της πίστης είναι η Αγάπη
Υπάρχει δίψα για αγάπη, όπως υπάρχει δίψα για το Θεό. Η μεγαλύτερη ασθένεια στη Δύση δεν είναι η φυματίωση ή η λέπρα, είναι η μοναξιά, η έλλειψη αγάπης, φροντίδας και πνευματικότητας. Μπορούμε να θεραπεύσουμε τις σημαντικές ασθένειες με φάρμακα, αλλά η θεραπεία για τη μοναξιά, την απελπισία και την απογοήτευση είναι η αγάπη. Η αγάπη πρέπει να αρχίζει με ένα άτομο, να έρθετε σε επαφή μαζί του, να το πλησιάσετε. Μη δίνετε απλώς χρήματα, αλλά αντίθετα δώστε τους το χέρι. Η αγάπη πρέπει να μπαίνει σε πράξη, χωρίς προσδοκίες. Το σημαντικό δεν είναι τι κάνετε αλλά πόση αγάπη βάζετε σ� αυτό που κάνετε και μοιράζεστε με άλλους. Θα πρέπει να δίνετε κάτι που θα έχει ένα κόστος για σας, δίνετε εκείνο χωρίς το οποίο δεν μπορείτε να ζήσετε, κάτι που αληθινά σας αρέσει. Αυτό είναι έμπρακτη αγάπη. Πρέπει να δεχόμαστε τον πόνο με χαρά, και να δίνουμε με χαμόγελο. Τα έργα της αγάπης είναι έργα χαράς.
Καρπός της Αγάπης είναι η Υπηρεσία
Η έμπρακτη αγάπη είναι υπηρεσία. Να δίνετε χωρίς όρους ό,τι χρειάζεται ένα άτομο σε μία στιγμή. Το σημαντικό είναι να κάνετε κάτι (οσοδήποτε μικρό) και να δείξετε με τις πράξεις σας ότι ενδιαφέρεστε, με το να αφιερώνετε το χρόνο σας. Να κάνετε κάτι υλικό ή προσφορά πνευματικής υποστήριξης.
Καρπός της Υπηρεσίας είναι η Γαλήνη
Όταν μοιράζεστε την αγάπη με τους άλλους, θα παρατηρείτε τη γαλήνη που έρχεται σε σας και σ� αυτούς. Όταν υπάρχει γαλήνη, υπάρχει Θεός, που με αυτό τον τρόπο αγγίζει τη ζωή μας και δείχνει την αγάπη του για μας. Έχουμε δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι και γαλήνιοι. Το να είμαστε ευτυχισμένοι αυτή τη στιγμή, αυτό αρκεί. Μία στιγμή είναι το μόνο που χρειαζόμαστε, όχι περισσότερο. Δε χρειάζονται πολλά, αρκεί ακόμη και το να χαρίσετε ένα χαμόγελο. Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος, αν ο καθένας χαμογελούσε περισσότερο. Να είστε ευχάριστοι, να είστε χαρούμενοι που ο Θεός σας αγαπάει.
Από τους επικριτές της κατηγορήθηκε ως φανατικά θρησκόληπτη, πολιτικά επιτήδεια και συνέποχη γήινων κοσμικών δυνάμεων, στρατευμένη σύμφωνα με δυνάμεις της εξουσίας (π.χ. η επαφή της με τον δικτάτορα Ζαν-Κλοντ Ντυβαλέ και της συζύγου του Μισέλ από την Αϊτή, η φωτογράφηση και τα χρήματα από τον Τζον-Ρότζελ ηγέτη της ΜSIA, η συνάντησή της με την Χίλαρι Κλίντον, τον Ρόμπερν Μαξγουέλ, τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, την Μάργκαρετ Θάτσερ, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και τον καταδικασμένο μεγαλοαπατεώνα Τσαρλς Κίτινγκ απο τον οποίο έλαβε ένα εκατομμύριο δολάρια). Κατηγορήθηκε επίσης ότι οι μεγάλες δωρεές που δεχόταν έμεναν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν ξοδεύονταν για τους φτωχούς, αλλά για ιεραποστολικά έργα.
Ο δόκτωρ Ρόμιν Φόζ, εθελοντές και ασθενείς λένε ότι δε χορηγούνταν παυσίπονα στους ασθενείς, χρησιμοποιούσαν τις ίδιες βελόνες ξανά και ξανά, δεν επιτρέπονταν τηλεόραση και επισκέψεις από φίλους των ασθενών και βάπτιζαν κρυφά εκείνους που πέθαιναν. Χρησιμοποιήθηκε για να κατασιγάσει την οργή του πλήθους π.χ. 1984 Μποπάλ μετά τη βιομηχανική καταστροφή όπως και για τα θύματα ακτινοβολίας από το Τσερνομπίλ.
Από Ελπίδα Κ
Ετικέτες
Εκπαιδευτικά
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010
Πληροφορίες για τις αφίσες του Σχολείου μας (Έντουαρντ Χόπερ)
Ο Έντουαρντ Χόπερ (1882-1967), ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Αμερικάνους ζωγράφους, απεικόνισε με ρεαλιστικό τροπο στους πίνακες του τη σύγχρονη αστική ζωή.
Ένας από τους πιο σηματικούς του πίνακες είναι το Nighthawks (Νυχτοπούλια 1942)
Ο Bansky, σύγχρονος καλλιτέχνης του Graffiti, επίσης έχει εμπνευστεί από τον συγκεκριμένο πίνακα.
Ένας από τους πιο σηματικούς του πίνακες είναι το Nighthawks (Νυχτοπούλια 1942)
Η λέξη "Nighthawks"(Νυχτοπούλια) χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει ανθρώπους που ξενυχτάνε.Ο πίνακας αυτός απεικονίζει τη μοναξιά και την αποξενωση της σύγχρονης αστικής ζωής. Το γεγονός ότι το μαγαζί δε φαίνεται να έχει πόρτα επιτείνει την αίσθηση του εγκλωβισμού και της παγίδευσης.
Ο πίνακας αυτός αποτέλεσε έμπνευση για πάρα πολλά άλλα έργα.
Ο τραγουδοποιός Tom Waits έμπνεύστηε από αυτό τον πίνακα για τους στίχους των τραγουδιών του άλμπουμ του "Nighthhawks at the Diner".
Η Susan Vega επίσης τραγούδησε για τη μοναξιά της σύγχρονης πόλης.
Ο Bansky, σύγχρονος καλλιτέχνης του Graffiti, επίσης έχει εμπνευστεί από τον συγκεκριμένο πίνακα.
Ακόμα και οι Simpsons έχουν εμπνευστεί από τον πίνακα.
Ετικέτες
Εκπαιδευτικά
Πληροφορίες για τις αφίσες του Σχολείου μας (Πάμπλο Πικάσο)
Ο Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου, 1881 - 8 Απριλίου, 1973) είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ου αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.
Guernika-Γκερνίκα (1937)
Η Γκερνίκα (Guernica στα ισπανικά ή Γκουέρνικα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά, ) είναι το διασημότερο ίσως έργο του Πάμπλο Πικάσο.Αυτός ο τεράστιος καμβάς (3,49x7,77μ.) περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου 1937, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων. Στο βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά.
Η Γκερνίκα έμεινε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για πολλά χρόνια και ο Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία. Το 1974 υπήρξε συμβάν βανδαλισμού του έργου με κόκκινη μπογιά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Μάι Λάι* στο Βιετνάμ. Το 1981 η Γκερνίκα επιστράφηκε στην Ισπανία και εκτέθηκε αρχικά στο Casón del Buen Retiro και κατόπιν στο Μουσείο ντελ Πράδο, προστατευμένη με αλεξίσφαιρο τζάμι και οπλισμένους φρουρούς, για το φόβο νέου βανδαλισμού. Το 1992 ο πίνακας μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη, του οποίου έγινε το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα.
Guernika-Γκερνίκα (1937)
Η Γκερνίκα (Guernica στα ισπανικά ή Γκουέρνικα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά, ) είναι το διασημότερο ίσως έργο του Πάμπλο Πικάσο.Αυτός ο τεράστιος καμβάς (3,49x7,77μ.) περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου 1937, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων. Στο βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά.
Ο Πικάσο απέφυγε να ζωγραφίσει αεροπλάνα, βόμβες ή ερείπια. Οι δύο κυρίαρχες μορφές του έργου είναι ένας ταύρος και ένα πληγωμένο άλογο, τα οποία είναι με διαμελισμένα κορμιά και γυναίκες που ουρλιάζουν κρατώντας νεκρά μωρά. Αρχικά ο Πικάσο πειραματίστηκε με χρώμα, αλλά τελικά κατέληξε στο άσπρο-μαύρο και αποχρώσεις του γκρι, καθώς θεώρησε ότι έτσι δίνει μεγαλύτερη ένταση στο θέμα. Πολλές φορές μετακίνησε φιγούρες και μορφές πριν καταλήξει στην οριστική τους θέση.
Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο πίνακας, οι αντιδράσεις ήταν μάλλον αρνητικές Γερμανικό έντυπο έγραψε ότι πρόκειται για «σύμφυρμα από ανθρώπινα μέλη που θα μπορούσε να είχε ζωγραφήσει τετράχρονος. Με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το έργο φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ, για να αποφευχθεί η καταστροφή του.Η Γκερνίκα έμεινε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για πολλά χρόνια και ο Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία. Το 1974 υπήρξε συμβάν βανδαλισμού του έργου με κόκκινη μπογιά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Μάι Λάι* στο Βιετνάμ. Το 1981 η Γκερνίκα επιστράφηκε στην Ισπανία και εκτέθηκε αρχικά στο Casón del Buen Retiro και κατόπιν στο Μουσείο ντελ Πράδο, προστατευμένη με αλεξίσφαιρο τζάμι και οπλισμένους φρουρούς, για το φόβο νέου βανδαλισμού. Το 1992 ο πίνακας μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη, του οποίου έγινε το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα.
*(Η σφαγή του Μάι Λάι: Γράφεται μία από τις μελανότερες σελίδες της αμερικανικής Ιστορίας, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, αμερικανικές δυνάμεις εισβάλουν στο χωριό Μάι Λάι και σκοτώνουν 450 αμάχους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις 16 Μαρτίου 1968)
Ετικέτες
Εκπαιδευτικά
Πληροφορίες για τις αφίσες του Σχολείου μας (Φρίντα Κάλο)
Φρίντα Κάλο
Η Φρίντα Κάλο (1907 -1954) ήταν Μεξικάνα ζωγράφος. Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα. Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων. Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος.
Αυτοπροσωπογραφία κατά μήκος των συνόρων μεταξύ
του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών
του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών
Φρίντα Κάλο (1932)
Ετικέτες
Εκπαιδευτικά
Η Μητέρα Τερέζα
Η Μητέρα Τερέζα ήταν μία Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από την Αλβανία. Για πάνω από 45 χρόνια, η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το 1997. Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για "τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια".
Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910 στα Σκόπια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σήμερα πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ). Είχε, ωστόσο, καταγωγή από την Σκόδρα της Αλβανίας. Πήγε στο Νταρτζίλινγκ της Ινδίας το 1929 και ορκίστηκε ως μοναχή το 1931. Το 1937 δούλεψε σαν δασκάλα σε ένα σχολείο στην Καλκούτα. Το 1950, πήρε την άδεια από το Βατικανό για να ξεκινήσει το ιεραποστολικό της έργο. Το 1952 μετέτρεψε έναν παλαιό Ινδουιστικό ναό στην Καλκούτα σε κτίριο για την ίαση των ανθρώπων που πεθαίνουν. Επίσης, το 1955 άνοιξε ένα ορφανοτροφείο στην Καλκούτα. Στην συνέχεια άνοιξε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και στην Ρώμη, την Τανζανία και την Αυστρία.
Το 1979, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά, βοήθησε τους πεινασμένους στην Αιθιοπία, τα θύματα της πυρηνικής έκρηξης στο Τσερνομπίλ καθώς και τα θύματα ενός σεισμού στην Αρμενία. Το 1983, κατά την διάρκεια επίσκεψής της στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', έπαθε καρδιακή προσβολή και έκτοτε κυκλοφορούσε με βηματοδότη. Η Μητέρα Τερέζα πέθανε το 1997 στην Καλκούτα της Ινδίας και, αμέσως μετά τον θάνατό της, αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.
Από Παντελή Χ.
Ετικέτες
Εκπαιδευτικά
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010
Τα ζώα σώζουν τον πλανήτη - Elephant Shower
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού
Στις 20 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους.
Το σημαντικότερο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ.Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης για να δείτε αναλυτικά τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Το σημαντικότερο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ.Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης για να δείτε αναλυτικά τα Δικαιώματα του Παιδιού.
- Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
- Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
- Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)
Ετικέτες
Εκπαιδευτικά
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Ισορροπία
Ετικέτες
Εκπαιδευτικά
Βροχή αστεριών στις 16 Νοεμβρίου
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010
Ανακύκλωση
Αυτό το μήνα στα πλαίσια του προγράμματος Comenius θα ξεκινήσει στο σχολείο μας ανακύκλωση .
Δείτε ένα βίντεο με θέμα την ανακύκλωση
Δείτε ένα βίντεο με θέμα την ανακύκλωση
Ετικέτες
Εκπαιδευτικά,
Comenius
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στην Πολωνία
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)